Giyim kendini bir ifade biçimidir. Kendinizi sözlü anlatmadan sadece giyiminizle karşınızdakilere kendiniz hakkında ipuçları vermeye başlarsınız. Cesur, asi, çocuksu, ciddi, enerjik, klasik, modern veya entelektüel izlenimler ilk görüşte sizden yansır.
Araştırmalar sadece seçtiğimiz kıyafetlerin değil, renklerinin de psikolojimizi ve davranışlarımızı etkilediğini gösteriyor. Eğer sadece örtünmek için değil de kendinizi doğru ifade etmek için giyinmeyi hedefliyorsanız renklerin anlamlarına bakmak faydalı olabilir.
Mesela sarı renk giydiğinizde karşınızdakine geçicilik hissi gönderirken kahverengi bir ceketle iş görüşmesine giderseniz istemeden de olsa güvensiz bir ifade yansıtırsınız. Kırmızı renk gençliğinizi öne çıkartırken gri renk ile ciddi bir görüntü verirsiniz. Size fikir vermesi açısından giyimde renklerin etkisini kısaca sıraladım.
Maviyi, Freud okyanusa benzetir ve sakin diye betimlemiştir. Faber Birren mavinin tansiyonu düşürdüğünü söylerken Araplar benzer bir etkiyi ifade ederek firuzenin kanın akışını yavaşlattığına inanır. Sakinleştirici bir renk olduğundan dolayı intiharı azaltmak için köprü korkulukları maviye boyanırken okullarda ise çocukların yaramazlıklarını azaltarak notlarını yükseltme etkisinden dolayı duvarları bu renge boyarlar. Mavi, özellikle lacivert verimliliği, otoriteyi ve sonsuzluğu ifade eder. Bankaların logolarında tercih edilen mavi büyük ve kalıcı olduklarını anlatmak içindir. Marie Claire dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre mavi basılan kapakların en çok satılan sayıları olduğunu ortaya çıkartmıştır.
Güvenilir ve güçlü bir ifade için mavi veya lacivert rengi tercih edebilirsiniz.
Sarı geçiciliğin ifadesidir. Aynı zamanda çekiliği de temsil ettiğinden tüm taksiler sarı renktedir böylece hem dikkat çeker hem de geçici olduğunun bilinmesini sağlarlar. Bankalar ise sarı rengi işte bu sebeple kullanmazlar çünkü bu, “paranızı yatırdınız şimdi unutun” demek gibidir. (Ülkemizde bu rengi tercih eden tek banka Vakıf Bankası’dır. ) Sarı renge boyanan odalarda çocukların daha çok ağladığı, yetişkinlerin ise sinirli oldukları belirlenmiştir. Bu rengi kıyafetlerimizde dikkatle kullanıp aksesuarlarda ya da ufak parçalarda tercih etmek iyi bir seçenek gibi görünüyor.
Kahverenginin insanların daha hızlı hareket etmesine yol açtığını ortaya koyan bir araştırma geçtiğimiz senelerde Cansas’daki bir sanat müzesinde yapılmış. Beyaz duvarlarda insanlar daha yavaş hareket ederken kahverengiye dönen duvarlarla insanlar çok daha hızlı hareket etmeye başlamışlar. FastFood restoranlarda ve kahvecilerde masaların, sandalyelerin ve ortamın kahverengi olması bu nedenledir. Ama siz işyerinde çalışanları daha uzun süre tutmak istiyorsanız beyazı tercih etmelisiniz. Kahverengi aynı zamanda teklifsiz, rahat bir renktir. Karşınızdakinin size daha rahat açılmasını ve resmiyetten uzak hissetmesini istiyorsanız kahverengi giymeyi tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte iş görüşmelerinde veya profesyonel toplantılarda diğer insanların arasında kaybolup gitme riskine karşı kahve yerine laciverti düşünebilirsiniz.
Siyah hırsı, gücü, tutkuyu temsil eder. İş görüşmelerine giderken siyah giyerseniz, şirket sizi hırslı, yükselmeyi isteyen bir eleman diye düşünür. Aynı zamanda konsantrasyonu en çok getiren renk olduğu için uzun çalışma günlerinde size yardımcı olacaktır.
Beyaz temizliği ve saflığı ifade eder. Renksiz diye de adlandırılan bu renk devamlılığın ve istikrarın da simgesidir. Bunun ışığında iş görüşmelerinde beyaz giymek yavaş ama kalıcı, devamlılık izlenimi yaratacaktır.
Yeşil renk güvenin ve sağlığın rengidir. Çünkü doğanın kendisi yeşil renktedir. Rahatlatır ve yaratıcılığı körükler. Batıda mutfaklarda ve hastanelerde yeşil rengin tercih edilmesi bu sebeptendir. Bankalar logolarında mavinin yanında yeşili de kullandıklarında güvenilir olduklarını da vurgulamak isterler. Yaratıcı olmak istediğiniz ve rahatlamaya ihtiyaç duyduğunuz günlerde yeşil size istediğinizi verebilir. Mavi ve yeşil ise görsel olarak harika bir birleşimdir.
Gri diplomatik, ağır bir renktir ve gözün en rahat ayırdığı renk olarak bilinir. Hareketsizliği, yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder. Silahlı kuvvetlerinde ve devlette her şeyin gri renkte olması yaratıcılığı öldüren bu rengin tam da bu sebeple kullanıldığını düşündürüyor. Gri sadece üstüne giyildiği rengi öne çıkartmasından dolayı kombinlerde tercih edilebilir. Özellikle sarı tonlarıyla giyildiğinde harika bir kontrast elde edebilirsiniz.
Bu renklerin dışında kalan diğer tonları da ilave etmek gerekirse; pembeyi rahatlık için, kırmızıyı genç ve dinamik hissetmek için, turuncuyu ise insanlarla kolay iletişim kurabilmek için kullanabiliriz. Fakat negatif bir etki yaratan bronz rengi ve insanların bilinçaltlarındaki korkuyu açığa çıkartan mor rengi kullanırken dikkatli olmakta fayda var.
Her renk güzeldir ve her baktığımızda içimizde bir his uyandırırlar. Bazı renkler bizi güçlendirdiklerinden dolayı dolabımızın genelinde yer almaları doğru bir karar olacaktır. Bizi tam ifade etmeyen diğer renkleri de aksesuarlarımızda, ufak parçalarda kullanarak doğanın o muhteşem renk skalasına sahip olabiliriz.
Siz, siz olun sabah evden çıkarken, iş görüşmesine giderken ya da arkadaş toplantılarınızda karşınızdaki insanlarda renklerin nasıl etki ettiğini aklınızda bulundurun.