Artık zaman değişiyor. Yeni düzende hayata değer katarak var olmak ve farkındalıkla yaşama zamanı. Artık sadece bilmenin değil, nasıl olduğunu bilmenin zamanı. Bu dünyada sadece seyirci değiliz, hem seyreden hem yapan hem de yaptıklarının farkında olanız.
Sorumluluk alma zamanı, dünya neden bu hale geldi demek yerine daha iyi bir yer yapmak için ben ne yapabilirim demek insan olmanın ve bu gezegende yaşamanın koşulu.
Bilinçli insan olmak ayrı bir konu ama ben yazının konusuyla devam etmek istiyorum. Bilinçli moda tüketicisi nasıl olunur?
Bilinçli seçimler yapabilmek için öncelikle bilgi sahibi olmak gerekir. Seçimlerimizin hem bizim hem de başkalarının yararına olması için seçeneklerimizi öğrenmek yararlı olacaktır.
Modada iplik türü, kumaş, işçilik ,malzeme, üretim yeri , ürün dayanıklılığı ve kalitesi öne çıkar.
İplik ve kumaş olarak iplik çeşitlerini bilmek faydalı olacaktır. İki çeşit elyaf vardır. Doğal elyaflar yani pamuk, ipek, keten, yün, modal, viskon gibi doğadan elde edilen iplikler ve bunların kumaşları hem dayanıklı hem de sağlıklıdır. Bir de doğal olmayan ,suni üretilen elyaflar vardır. Polyester, akrilik ve naylon bilinen başlıcalarıdır. Ürün dayanıklılığı doğal olan ipliklerde öndedir. Ürün seçerken doğal elyafları tercih edebiliriz.
Organik kumaş ne demektir?
Piyasada organik boya ,organik iplik, organik kumaş vs olarak duyduğumuz her ürün kimyasallar kullanılmayan ürünlerdir. Organik boya kimyasallardan olmadan boyama işlemidir.
Ama bir ipliğin organik olması için ekildiği toprakta kullanılan böcek ilaçlarına ve sulamada kullanılan suya kadar gitmek gerekir. Kumaşın organik olması için ise iplikten aldıktan sonra örülen yerin ve yıkamada kullanılan tüm ürünlerin organik olması demektir. Bu çok fazla kontrol gerektiren ve maalesef tam oturmayan bir sistemdir. Piyasada organik diye satılan ürünlerin bir çoğu organik standartına uygun değildir.
Dünyada son yüzyılda yaşanan büyük değişimler ve doğal kirlenmeler yüzünden, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte, geri dönüşümlü recycled ürünler önem kazanmaya başladı.
Recycled olarak duyduğumuz ve Türkçesi rejenere olan iplik veya kumaş ise genelin algısına göre ucuz bir versiyon değildir. Geri kazanılmış iplik demektir ve işlemsel olarak şu anda diğer ipliklere göre daha pahalıdır. Yani piyasadaki recycled bir tshirt normal pamuk tshirtten daha pahalıya mal olmaktadır ama iyi kısmı gezegenin kaynaklarını tüketmek yerine sürdürülebilir olma yolunda atılan bir adımdır. Kısaca özetlemek gerekirse, tekstil ve konfeksiyon atıklarının toplanıp parçalanarak tekrar elyaf haline getirilip, elde edilen bu ipliklerden örülen kumaşların tekrar piyasaya kazandırılmasıdır.
Geçen sene itibariyle ilgi görmeye başlayan ama şimdi hızlanan diğer bir konu da boyama şekilleridir. Organik boyalarla yapılmayan her kumaş kimyasallarla boyanmaktadır. Bunun zararlarını aza indirmek için eskilerden ilham alarak botanik boyalar tekrar kullanılmaya başladı. Bitkilerin köklerinden elde edilen özler kullanılarak boyama yapılabiliyor. Bu hem su tüketimini %30-35 azaltabiliyor hem de cilt hem de doğa dostu olarak öne çıkıyor. Fakat hala, doğal olduklarından dolayı yıkama sonrası renkleri açtığı için müşteri rahatsızlığını göz önünde bulundurarak buna biraz tereddütlü yaklaşılıyor.
Son olarak tüketimde öne çıkan ise ürün kullanım süresidir. Ucuz ürünler ilk başta tercih sebebi olsa da kısa süre kullanıma sebep olan çabuk deforme olma ürünü sandığımızdan pahalıya getirmektedir. İşçilik ve kalite olarak burada bilgi vermek teknik açıklamaları olduğu için kolay değil ama uzun yılardır tüketici olan bizler, gördüğümüzde ve elimize aldığımızda kaliteli bir ürünü kalitesiz bir üründen ayırt edebilecek tecrübeye sahibiz.
Doğa bize onu korumamız için gerekli her şeyi temin ediyor. Bizim anlamamız gereken çevreye zarar vermeden onu kullanmanın bir yolunu bulmak.
-Bilinçli Moda Tüketicisi